SAM_3149s

Cand ne-am propus sa ne petrecem vara in Croatia nu m-am gandit nicio o secunda ca alegerea unei locatii va fi asa de dificila. A durat mai bine de o luna pana ne-am oprit asupra destinatiei finale. Am citit ‘n’ bloguri si review-uri si, in final, am ales nu o destinatie, ci doua. Am impartit vacanta in doua, cateva zile pe coasta dalmata in orasul Split si alte cateva pe Insula Hvar. Daca e sa vorbim despre Croatia trebuie stiut ca este una dintre destinatiile ideale pentru vacantele de vara. Aflati in sud-estul Europei cu deschidere la Marea Adriatica, croatii se lauda cu puternice influente romane, cu un litoral vast si cu peste 100 de insule. Pentru prima parte a vacantei am ales orasul de pe coasta dalmata, Split, cunoscut pentru plajele sale si pentru cetatea de piatra alba ce protejeaza de ani de zile Palatul Deocletian construit in secolul IV de catre romani. Avand in vedere ca m-a impresionat in cel mai placut mod am incercat sa impartasesc pe langa cadrele surprinse si o lista cu locurile si activitatiile mele preferate. Sper ca ele sa te inspire si te ademeneasca sa descoperi taramul croat. Enjoy!
Where to eat?
 
# Buffet Fife
De fiecare data cand calatoresc incerc sa am o experienta cat mai autentica si ce poate fi mai autentic decat experienta culinara, iar in cazul acesta Fife e locul ideal. Tin sa mentionez ca bufetul din port vine cu mancare variata si gustoasa in portii mari si preturi mici. 

# Dujkin dvor
La Dujkin am mancat cea mai buna salata cu creveti din viata mea si m-as intoarce in secunda urmatoare acolo pentru inca o portie. Il recomand cu mare drag!

# Toto’s Burger Bar
Destinatia perfecta pentru iubitorii de burgeri.

# Konoba Matejuska
Fiind un restaurant mic cu un numar redus de mese, Konoba Matejuska este mereu full, de aceea recomand sa iti faci rezervare din timp.

#Mazzgoon
Aflat in orasul vechi sub unul din zidurile palatului Deocletian, Mazzgoon emana o atmosfera romantica incantatoare. Eu mi-am comandat un pahar de vin alb si o portie de midii in sos rosu ce au mers ‘mana-n mana’. Desi preturile nu sunt cele mai mici ar fi pacat sa nu ii treci pragul, sunt sigura ca orice ai alege din meniu e delicios.

Trebuie sa mentionez ca mesele mele au fost completate mereu de vinul autohton Posip. Vin specific zonei dalmate, din struguri albi, servit la 14 grade. 


Where to swim?

# Kasjuni Marjan Beach
Pe durata sejurului am reusit sa bifez doar trei din plajele cu care se lauda Split-ul si dintre cele  trei Kasjuni Beach a ramas preferata mea. 


What to do?

# Cafe Bar Vidilica 
Ca sa ajungi la terasa trebuie sa urci peste o mie de trepte (poate exagerez… nu le-am numarat), dar pentru privelistea din varf va promit ca merita fiecare treapta. Panorama orasului, pe seara, este uluitoare! 

# Palatul Deocletian 
Am vizitat palatul atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. E minunat! Un adevarat oras intre zidurile de piatra. Strazi pavate cu piatra alba. Case din piatra. Cafenele. Restaurante. Multa istorie. Daca pe zi poti sa-i admiri maiestria si detaliile de arhitectura, pe seara, asezati pe pietrele palatului poti savura un pahar de vin intr-o ambianta relaxanta cu muzica live.

#Fish Market
In fiecare dimineata pe pietonala din orasul vechi, cea care duce la faleza, se deschide piata de peste. Aici curiosii si iubitorii de fructe de mare si peste pot gasi cea mai proaspata marfa din port si cele mai variate specimene.

# Split Riva 
Riviera (faleza) sau catwalk-ul orasului este presarata cu terase si palmieri. Locul ideal pentru a savura o cafea si de a admira trecatori, marea si vapoarele.

SAM_1881s

SAM_1862s
SAM_2034s
SAM_1904s
SAM_2042s
SAM_1843s
SAM_2066s
SAM_1986s
SAM_2032-horz
SAM_2050s
SAM_2065s
SAM_2185s
SAM_2075s
SAM_2078s
SAM_2077s
SAM_2115-horz
SAM_2102s
SAM_2172s
SAM_2174s
SAM_2181s
SAM_2320s
SAM_2192-horz
SAM_2198s
SAM_2349s
SAM_2227s
SAM_2358s
SAM_2434-horz
SAM_3129s
SAM_2299s
SAM_3152s
SAM_2141s
SAM_1904s
SAM_1901s
SAM_2175s
SAM_3153s
SAM_3185-horz
SAM_3167s
SAM_3188s

S p l i t  –  C r o a t i a   @   2 0 1 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *