Ma numar printre iubitorii impatimiti ai arhitecturii. Si caut  mereu in calatoriile mele locuri cu arhitectura frumoasa. Spre norocul meu, Valencia sta foarte bine la acest capitol, e impanzita de istorie si cultura. De la detalii gotice si art deco pana la art nuveau si modernism. Unde arunci privirea ai ce vedea.
Unul dintre simbolurile cu care se mandreste “micutul” oras spaniol este Ciudad de las Artes y las Ciancies sau The City of Arts and Sciences, construit sub amprenta arhitectilor Santiago Calatrava si Felix Candela, fiind cel mai vizitat punct turistic. Daca ai ocazia sa mergi in Valencia, locul acesta este un must atat din punct de vedere cultural cat si arhitectural. Eu am ramas fara cuvinte in fata maiestriei ingineresti si a imaginatiei arhitecturale. Complexul futuristic se intinde pe 2 kilometri si cuprinde sapte constructii albe, impunatoare ce te trimit cu gandul in viitor si crede-ma ca odata ajuns aici viitorul suna bine si arata extraordinar. Nici nu-i de mirare ca regizorii filmului Tomorrowland au ales sa filmeze aici.
L’Umbracle este o structura deschisa formata din bolti metalice ce inglobeaza o alee plina de plante specifice zonei (palmieri, lavanda, busuioc si multe altele). A fost proiectata ca intrare in “orasul viitorului”, intinzandu-se pe o lungime de 320m. Printre multitudinea plantelor gasesti expozitii de arta ale unor artisti contemporani, de aceea se mai numeste si The walk of the Sculptures.
A doua cladire are o suprafata de 13 000mp, este inconjurata de apa si seamana cu un ochi urias. Se numeste L’Hemisferic si este centrul complexului futuristic. Pe ecranele ei se pot viziona o multitudine de documentare 3D, pentru asta mai poarta numele de Planetarium sau The Eye of Knowledge.
El Museu de les Ciencies Principe Felipe este in principiu un muzeu de stiinte, dupa cum ii spune si numele, ce seamana cu scheletul unei balene.  Amestecul de expozitii a fost proiectat mai mult pentru entertainment, transformand astfel stiinta in ceva super distractiv. Poti testa pe propria piele undele magnetice, gravitatia zero, energia cinetica sau intensitatea curentului electric, plus alte lucruri de ordin medical.
L’Oceanografic. Este cel mai mare acvariu din Europa, proiectat in forma unui nufar. Fiecare cladire reprezinta un alt mediu acvatic. In total sunt gazduite peste 500 de specii. De la balene albe (belugas), rechini, meduze, delfini, testoase, foci sau lei de mare pana la pasarile ce cresc in climatele umede. Daca ajungi aici nu rata show-ul definilor si restaurantul subacvatic!
The City of Arts and Sciences mai cuprinde trei constructii. El Palau de les Artes Reina Sofia, cladire dedicata spectacolelor de arta, muzica si opera. L’Agora, o sala de evenimente. Si El Pont de l’Assut de l’Or, un pasaj hobanat intr-un singur pilon de 125m.
Ca locatie, Ciudad de las Artes y las Ciancies se plaseaza la capatul parcului Turia inspre portul Valenciei. Prin urmare, ca sa ajungi la el poti sa o iei prin parc la pas sau cu bicicleta. Daca te numeri printre cei lenesi, nu e nicio problema, poti lua autobuzul, costa 1.5€ (aici ai mai multe optiuni, in functie de zona in care te afli).

Enjoy the pics!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *